Як по-новому розуміти здоров’я

Перш ніж ми поступово підійдемо до нового розуміння здоров’я, проговорімо про його звичне розуміння, яке найпоширеніше у суспільстві.

Для одних людей здоров’я – це про наявність або відсутність хвороб.

Для других – це лише про хвороби, адже коли вони не хворіють, тоді не мають потреби й згадувати про здоров’я, хіба що коли говорять тост «за здоров’я». Це приблизно так само, коли все добре, тоді про Бога не пам’ятають, а коли все дуже погано, чомусь про Нього згадують.

Для третіх здоров’я – це, як за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 1946 року, не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного і соціального добробуту.

Тобто у своїй більшості суспільство має власний погляд щодо бачення здоров’я. З одного боку, це добре, коли маєш власну думку про це. З іншого боку, відсутність єдності людей та їх поглядів в розумінні й бачення цього суспільного аспекту – це не дуже добра новина.

Чому?

Людина – головна дійова особа кожного суспільства, держави, світу. Від дій людей залежить, яким було, є та буде суспільство, держава, світ. Дії людей залежать від стану їх здоров’я. Відповідно, щоб мати ту чи іншу дію, треба розуміти власне здоров’я: з чого воно складається та які його ресурси, на що та як впливає, щоб усвідомлювати наслідки дій.

Так, ми можемо мати різні погляди, стосовно бачення як смачніше приготувати борщ або з якою людиною краще створювати подружжя та інше. Крім того, смаки щодо борщу також у всіх різні, тому всім смачно не буде, що також стосується і вибору чоловіка чи жінки. Є такі речі, які не можливо порівнювати або узагальнювати, що на все у всіх своя думка.
Здоров’я – це зовсім про інше й концептуально більше.

Здоров’я – це про стратегічно ключовий концепт суспільної, національної, світової безпеки та розвитку всього людства планети. Між тим саме значення, розуміння та усвідомлення про здоров’я повинно мати єдність серед усіх нас, людей планети, як світове знання №1.
Тепер ми поговоримо від чого залежить рівень здоров’я людей.
За даними ВООЗ рівень здоров’я людини залежить:
– на 10% від рівня охорони здоров’я: лікувально-профілактичних та санітарно-протиепідеміологічних заходів;
– на 20% від біологічних факторів (віку, статі, спадковості, конституції);
– на 20% від стану довкілля, в якому живе людина (стану повітря, води,
продуктів харчування, рівня радіації та інших факторів, які забезпечують здорове та комфортне існування);
– на 50% від способу життя, умов життя та праці.
З цим певною мірою погоджуюсь, але хочу дещо важливе додати, про що тут не йшлося.
Багато років досліджую причини багатьох хвороб у людей. Власне, згодом прийшов до такого висновку:
Всі проблеми, хвороби та біди людства від неправильних, патологічно побудованих стосунків між собою.

Давайте трішки проаналізуємо ці дані ВООЗ і поставимо такі питання:

  1. Чи не від певних дій людей залежить рівень охорони здоров’я?
  2. Чи не від певних дій людей залежать їхні біологічні фактори?
  3. Чи не від певних дій людей залежить стан та якість довкілля, в якому живе людина?
  4. Чи не від певних дій людей залежить їх спосіб життя, умови життя та праці?
Так, друзі, як бачимо, є щось набагато глибше, від чого залежить рівень здоров’я людей. Але це не на поверхні розташовано, тому воно і небачене звичним зором. Маємо прагнути вчитися з видимого побачити невидиме.
Звісно, ми можемо добре знати фізіологію людини, та це супер, що дуже важливо, але ж коріння справжнього здоров’я не в знаннях фізіології. ЧОМУСЬ постійно зростає кількість захворювань, смертність, зменшується середня тривалість життя попри гарні знання фізіології та постійні досягнення сучасної медицини, її методів діагностики та лікування.

Ключовий висновок, друзі, це дії (дія), які й формують наше здоров’я.
Далі будемо більш предметно і детально говорити про невидимі причини та ДІЇ людей, про їх наслідки та зв’язок, які формують стан нашого здоров’я.

Бажаю Вам здоров’я і до нових зустрічей!

Авторська експертно-аналітична платформа Дениса Левчука «ПРО ПРАВИЛЬНІ СТОСУНКИ МІЖ ЛЮДЬМИ БЕЗ ПАТОЛОГІЇ»