Чому в тебе такий тиск

Перш ніж розповім про справжні ВНУТРІШНІ причини низького артеріального тиску (гіпотонія), про які багато хто навіть і не підозрює,  торкнемось визначення, що таке ОПТИМАЛЬНИЙ ТИСК.  До речі, про високий тиск (гіпертонія) також поговоримо.

Відповідно до фізіології, стандартів ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) оптимальний тиск – 120 (систолічний/верхній)/80 (діастолічний/нижній) мм рт.ст..

Слід наголосити, що в нормі величина систолічного тиску може коливатись у природних межах 100-139 мм рт.ст.., а діастолічний у межах 60-89 мм рт.ст.. та не викликає проблем.

Значення тиску нижче 100/70  вважається, як небезпечний.

Також варто зазначити, що ніякого «особистого», «свого»  чи «робочого» тиску не існує, адже показники норми для всіх однакові.

Артеріальний тиск  (кров’яний) – це тиск крові в артеріях (судинах). Коли він низький, очевидно, що артерії не в змозі достатньо забезпечувати серце та головний мозок кров’ю. У зв’язку з цим мозок людини отримує мало кисню, як наслідок – ризиків і небезпек для здоров’я стає ще більше. Низький тиск може спровокувати з часом інсульт, зниження зору, слуху та інші проблеми. Наприклад, у жінок, може спровокувати передчасні пологи, викидні.

У своїй основі низький кров’яний тиск є симптомом, проявом якоїсь хронічної хвороби (хвороб) та аж ніяк не є її причиною. До речі, він може перейти спадково, але не в кожному випадку. Буває і так, коли у людини з народження тиск був оптимальний, а потім з часом став низький.

Хочу нагадати жінкам, які планують народжувати дітей та мають артеріальну гіпотонію – лікуйте її до вагітності і народження діток. Якщо її не лікувати, то окрім можливих проблем, які я зазначив вище, є певні ризики, щоб дитина не отримала якихось вроджених відхилень розвитку. Тому, будь ласка, зверніть на це увагу і подбайте про власну дитину заздалегідь, ще ДО її зачаття та народження!

ЯКІ СПРАВЖНІ ПРИЧИНИ НИЗЬКОГО ТИСКУ?

ВІД ЧОГО ВІН?

Уважно вивчаючи патерни поведінки та спосіб життя людей з низьким кров’яним тиском я дійшов висновків, що все це їх так чи інакше пов’язує:

  1. Низька самооцінка, в основі якій – стан власної НИЗЬКОмірності, НИЗЬКОвартості. Тобто, коли вони себе порівнюють з іншими, їм здається: що їм постійно чогось не вистачає, вони десь там позаду. Живуть в хронічному дефіциті чогось або когось, наче змушують себе постійно когось або щось наздоганяти. В цьому стані в них формується інший небезпечний для здоров’я – комплекс неповноцінності.
  2. Їх спосіб життя, здобутки, нові знання, які вони отримують – це спосіб довести іншим, що вони чогось варті.
  3. Вони часто кудись поспішають, адже думають, що кудись не встигнуть або запізняться.
  4. Їм цікаво бути «ПЕРШИМ» номером. Але, як ти станеш «ПЕРШИМ», коли в тобі постійно живе програма «БУТИ ПОЗАДУ» (бути нижче за інших)? Окрім цього у таких людей часто спостерігав стан та відчуття себе переможеними, наче вони заздалегідь комусь щось програли в той час, коли «гра» ще навіть не розпочалась. Маючи це у своїй голові, їм важко розв’язувати різні життєві проблеми та конфлікти і головне – брати за це відповідальність. Тому переважно вони цього уникають, відсторонюються, ігнорують або підлаштовуються під них, спостерігають зі сторони. У разі входження в конфлікт, що буває вкрай рідко, найчастіше спочатку поводять себе агресивно, але невпевнені у собі, чим самі себе заштовхують у роль жертви. Роль жертви – це їх звична модель поведінки по життю, яку вони несвідомо транслюють.
  5. Такі люди часто відмовляються від власних бажань та намірів заради інших.
  6. Життєвий лозунг: «все іншим, а собі що залишиться», – це також про них.
  7. Довгі розмови – це не завжди для них, адже їм треба «бігти».
  8. В їхній мові можливо почути такі фрази: «Чому я маю за кимось (за когось) постійно щось робити/виправляти?»,  «Чому я постійно щось не так роблю?», «Чому я маю знову йти і принижуватись?»,  «Чому знову я роблю щось не так

Головне, про що говорить нам низький артеріальний тиск – це  втеча від життя. Тим часом уповільнення течії життя, що знижує особистий дух до життя, й створює його падіння. Падіння духа дорівнює падінню та втрати сили й енергії людини.

Цілком очевидно, що більшість людей з низьким тиском не визнають в собі наявність тих внутрішніх проблем, які я зазначив вище. Тому і не переорієнтують їх у власній свідомості в – задачі. На жаль не всі сміливі бачити та визнавати в собі різні сторони, як начебто в собі немає чого покращувати, адже «і так все добре». Більшість людей згодом платять дуже велику ціну за власну незмінність, страхи та впертість. Платять різними проблемами по здоров’ю, в особистому та сімейному житті, нещастями.

Напевно вже і сучасні котики із собачками зрозуміли, що всі проблеми людей  по здоров’ю – це від їх якогось патологічного способу життя.  Варто змінити погляди на життя, тоді і способи зміняться. А щоб змінити погляди, треба змінити внутрішній стан. А щоб змінити внутрішній стан, треба хоча б спочатку мати сміливість в нього зазирнути (увійти), тому що є заради чого.

ЯКІ СПРАВЖНІ ПРИЧИНИ ВИСОКОГО ТИСКУ?

ВІД ЧОГО ВІН?

Наведу ті, які зустрічав найчастіше. Вони необов’язково всі мають бути у людини:

  1. Низька самооцінка. Але в її основі у такої людини дещо інші патерни поведінки, ніж у випадку з низьким тиском. Тобто тут навпаки, замість низькомірності – ВИСОКОмірність, ВИСОКОвартість. Відчуття власної переваги над іншими, зверхність, самовпевненість, самовелич.
  2. Люблять створювати конфлікти на «рівному місці», запальні. Можуть одразу не проявляти свою агресію, а коли, накопичивши її, самім вже від неї погано, вибухають, не контролюючи свій стан, щоб скинути на інших.
  3. Мають хибне переконання, що їм інші щось винні.
  4. Схильність до депресій, мають високий рівень тривожності.
  5. Можуть знецінювати та ображати інших, контролювати, приховуючи це за начебто «турботу та піклування про інших», позбавляти їх чогось, а також самі дуже образливі.
  6. Хронічне відчуття провини – це також про них, заздрість. В стосунках з протилежною статтю ревниві.
  7. Навколишнім їх не просто зрозуміти, тому що вони переважно «закриті», нечасто висловлюють свою думку, рідко проявляють емоції, люблять «закрити тему». Можливі й випадки, коли такі люди, здається, що занадто відкриті – системно багато говорять, швидка мова. Їм важко бути на самоті, тому постійно мають потребу бути в оточенні з кимось.
  8. Люблять самі себе хвалити – прямо або опосередковано, наче приховано, з натяком на те, що: «А ВИ НЕ ТАКІ, ЯК Я», «Я КРАЩЕ ЗА ВАС», «В МЕНЕ ЦЕ ВИЙШЛО, А У ВАС – НІ», «ПОКИ ВИ СИДІЛИ, Я ВСЕ ВИРІШИВ (вирішила)». Не люблять хвалити інших або роблять це дуже рідко, обмежуючись однією-двома «холодними» виразами.
  9. Навколишніх сприймають, як конкурентів.
  10. Їм важко казати «ні», просити інших про допомогу, а також заявити про власні потреби. Тотальна недовіра до людей. Переконані, що краще за них, ту чи іншу справу ніхто не зробить. Якщо і попросять про фахову допомогу, то будуть контролювати її процес виконання, навіть якщо ту роботу виконує відомий світовий майстер, вчений, лауреат нобелівської премії.
  11. Не вміють правильно пробачати та дякувати.
  12. Працюють майже без відпочинку.
  13. Багато думають. Постійно завантажують у власний мозок безліч некорисної собі інформації або справ.
  14. Їм подобається вигадувати якісь необ’єктивно тривожні події на майбутнє, які не стануться або згадувати і прокручувати минулі неприємні.

Підіб’ю підсумки.

  1. Проблеми людини з тиском – це її проблеми внутрішні.
  2. Низький тиск – значить, що людина десь щось в собі системно принижує (недодає, недооцінює), а високий тиск – перебільшує (перебирає, переоцінює). Коли людина має світогляд приниження, тоді отримує у власне життя більше засмучення, розчарування та печалі, коли перебільшення, тоді має більше агресії, дратівливості, ненависті, заздрощі, ревнощі.
  3. Тиск буде в нормі тоді, коли людина навчиться балансувати життя між «давати» та «брати».

Важливо памятати!

Перші внутрішні проблеми людина отримує у спадок ще до свого народження, а другі, особливо ті, що від 0 до 12 років – набуває несвідомо після народження. Самостійно їх вирішити неможливо, тому варто звертатись за допомогою до профільних фахівців.

Пігулки від тиску – не лікують тиск. СПРАВЖНЄ лікування – це усунення причин, які є подразниками ненормальних змін тиску. Це як з алергією – знайшли та  усунули причину-подразник або змінили реакцію на нього в нервовій системі, відповідно і немає алергії.

Бажаю всім реагувати на життя так, щоб тиск не зменшувався і не збільшувався, а був у нормі. Тому що від холодної або киплячої крові судинам може бути лихо.

Будьте здорові!

Попередній
Кому важко жити?

Авторська експертно-аналітична платформа Дениса Левчука «ПРО ПРАВИЛЬНІ СТОСУНКИ МІЖ ЛЮДЬМИ БЕЗ ПАТОЛОГІЇ»